Sosyal Medya

Dünya

Katar’ın cevabı - İsmail Yaşa yazdı...

Mevcut krizin baş aktörlerinden Birleşik Arap Emirlikleri’nin de Körfez’in diğer yakasıyla ticari ilişkilerinin üst düzeyde olduğu herkesin malumu.



İsmail Yaşa - Diriliş Postası

 

Katar’la iliÅŸkilerini kesen Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’ın, iliÅŸkilerin yeniden normalleÅŸmesi ve kuÅŸatmanın kaldırılması için ileri sürdüğü 13 maddelik talep listesine Doha’nın resmi cevabı önceki gün Katar DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Bin Abdurrahman El Sani tarafından Kuveyt Emiri Sabah El Almed El Sabah’a teslim edildi.

Katarlı yetkililer taleplerin kabul edilemez olduğunu daha önce birkaç kez dile getirmişti.

Dolayısıyla listenin reddedildiği biliniyor.

Kuveyt Haber Ajansı, adını açıklamadığı bir güvenilir kaynaÄŸa dayandırdığı haberinde Doha’nın resmi cevabında yer alan bazı ayrıntılara yer verdi.

O haberde belirtildiğine göre Katar, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerin tümünün uyması şartıyla İran ile diplomatik ve ekonomik ilişkilerinin seviyesini düşürmeye hazır olduğunu söyledi.

Körfez ülkelerinden Umman’ın Ä°ran’la siyasi ve diplomatik iliÅŸkileri son derece iyi.

Mevcut krizin baÅŸ aktörlerinden BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin de Körfez’in diÄŸer yakasıyla ticari iliÅŸkilerinin üst düzeyde olduÄŸu herkesin malumu.

Ä°ran ve KÄ°K üyesi ülkeler arasındaki ticaret hacminin yüzde 80’inden fazlasını Ä°ran ve BAE arasındaki ticaret oluÅŸturuyor.

KÄ°K üyesi diÄŸer ülkelerin Ä°ran’la siyasi, diplomatik, ticari ve ekonomik iliÅŸkileri yaÄŸlı-ballı iken Katar’a “Ä°ran’la iliÅŸkilerinin seviyesini düşür” ÅŸeklinde baskı yapmak haksızlık.

Bu nedenle Doha, “Benden istediÄŸiniz ÅŸeyi önce siz kendiniz yapın” diyerek topu rakip sahaya atıyor.

Katar’ın cevabında ayrıca Katar topraklarında Ä°ran Devrim Muhafızları’ndan hiçbir asker olmadığı belirtilerek, Devrim Muhafızları askerlerinin ülkeden çıkarılmasıyla ilgili talebin Katar’ın imajını zedelemek için listeye eklendiÄŸine dikkat çekiliyor.

Talep listesinin Türkiye’yi doÄŸrudan ilgilendiren yanı Katar’daki Türk üssünün derhal kapatılmasını ve Katar – Türkiye arasındaki her türlü askeri iÅŸbirliÄŸine son verilmesini isteyen madde.

Kuveyt Haber Ajansı’nın haberine göre, Doha bu talebe cevabında Türkiye’nin Müslüman bir ülke olduÄŸuna iÅŸaret ettikten sonra KÄ°K sözleÅŸmesinde askeri üslerin kurulmasını engelleyen herhangi bir madde bulunmadığını hatırlattı.

Teröre destek verdiÄŸi meselesine gelince, Katar’ın cevabında bu konudaki suçlamaların reddedildiÄŸi ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından terör örgütü olarak kabul edilen hiçbir örgütle Katar’ın iliÅŸkisi olmadığı ve Doha’nın terörle mücadelenin aktif bir üyesi olduÄŸunun vurgulandığı ifade ediliyor.

Kısacası Katar, Müslüman KardeÅŸler’i ve Hamas’ı terör örgütü kabul eden ülkelere, “Sizin terör örgütü listeleriniz beni baÄŸlamaz. Ben, BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in listesini ölçü alırım” diyor.

Katar’a kuÅŸatma uygulayan ülkelerin dışiÅŸleri bakanları bugün Kahire’de bir araya gelerek Doha’ya yönelik yaptırımların ağırlaÅŸtırılmasını görüşecek.

Bu arada, Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Velid Bin Abdülkerim El-Hireyci, Anadolu Ajansı’na konuÅŸmuÅŸ.

ErdoÄŸan, Suudi Arabistan’a da Türk üssü kurulmasını önerdiklerini açıklamıştı.

Büyükelçinin bu öneriyle ilgili söylediklerine bakınca Suudi Arabistan’ın “dünyaya çekidüzen veren bir süper güç” ve ordusunun Türk ordusundan daha güçlü olduÄŸu hissine kapılıyorsunuz.

Obama döneminde Amerika Ä°ran’dan yana tavır alınca “Ä°ran’ı bölgede dengelemek için Türkiye’yle iliÅŸkilerimizi geliÅŸtirmeliyiz” diyen sanki kendileri deÄŸildi.

Fakat daha da ilginci, El-Hireyci, Türkiye’nin Katar’daki üssüne asker gönderme iÅŸini hızlandırmasını Suudi Arabistan’ın kendisine yönelik bir tehdit olarak algıladığını söylemesi.

Katar’daki Türk üssünden Suudi Arabistan’a yönelik hiçbir saldırı söz konusu olmayacağına göre büyükelçi aslında Türkiye’nin Katar’a asker göndererek Suudi Arabistan’ın bu ülkeye yönelik askeri müdahale planını bozduÄŸunu itiraf etmiÅŸ oluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.